1 Maja - wstydliwe święto?

dodano 2016-05-02 12:25 w kategorii: Powiatowe

Święto Pracy kojarzy się w Polsce z lewicą, a krytykom nawet z komuną. Na obchodach tego święta rzadko już można spotkać przedstawicieli władz, czy ludzi pracujących. Tak, jakby odcinano się od tego "wstydliwego", robotniczego święta. Święta ustanowionego na pamiątkę krwawych walk chicagowskich robotników o 8 godzinny dzień pracy.

Nie jest to zatem święto establishmentu, bogatych korporacji, ale właśnie zwykłych ludzi, którzy pracują i chcą pracować. Osób, które na śmieciowych umowach, za marne pieniądze spędzają w pracy, uczciwie pracując, cały dzień. Jest to święto ponad dwóch milionów ludzi, którzy za pracą i godnym wynagrodzeniem opuścili swoje rodziny, przyjaciół i całe otoczenie.

To święto wszystkich tych, którzy w imię pracy znoszą nie jedno upokorzenie, gnąc kark i kolana przed przełożonymi!

To święto wszystkich wykształconych, którym brak odpowiednich koneksji, a nie kompetencji uniemożliwia podjęcie pracy, bądź awans!

To święto rodziców, którzy opuszczają swoje dzieci na wiele godzin by je wyżywić i wykształcić!

To święto ludzi, którzy za wszelką cenę bronili i powinni bronić godności swojej i godności swojej pracy! Bowiem nie jesteśmy niewolnikami i za pracę jaką wykonujemy należy nam się odpowiednie wynagrodzenie! Nikt nie może traktować pracownika, jak niewolnika! Niestety często o tym zapominamy, my pracujący i nasi przełożeni.

Dlatego, to właśnie wszyscy ci ludzie powinni manifestować podczas obchodów, tego Pierwszomajowego Święta. Nie jako lewica, nie jako komuna, ale jako ludzie, którzy manifestują swoje prawo do pracy i wynagrodzenia. Prawo do godności w pracy - bycia traktowanym z szacunkiem, jako osoby o odpowiedniej wiedzy i umiejętnościach, nierzadko nieprzeciętnych.

W obecnym czasie prawo to jest, jak wyzwanie, które należy podjąć z odwagą w walce o swoją godność!

Tradycyjnie przedstawiciele powiatowego SLD złożyli kwiaty i znicze pod pomnikami w Dobrzyniu.