Blogosfera

DOBRA PIOSENKA SIĘ NIE STARZEJE

Data dodania: 2013-06-02 16:52

Dalszy ciąg przeglądu piosenek XX wieku ropocznę  piosenką której historię znam
z pierwszej ręki  czyli z ust żony kompozytiora

Mieczysław Fogg „Pierwszy siwy włos”

Melodię napisał Henryk Hubertrs  Jabłoński gdańszczanin zamieszkały w Gdańsku - Wrzeszczu niemieckiego pochodzenia. Był kompozytorem muzyki poważnej. Melodię napisał w jakimś uniesieniu po czym jako tandetę wyrzucił nuty do kosza . Żona miała duszę bardziej romantyczną wyjęła nuty
z kosza i zaniosła do studia gdzie zaśpiewał ją Mieczysław Fogg a piosenka stała się przebojem.Miałem przyjemność obejrzeć fortepian na którym komponował.. W

latach piędziesiątych popularnym wykonawcą tej piosenki była także Marta Mirska.

Zachodni Wiatr – Marta Mirska

Kolejny przebój  Henryka Hubertusa Jabłońskiego,.napisany już nie do kosza a na zamówienie studia..Popularny w latach pięćdziesiątych wśród młodzieży jako gitarowe wykonanie zespołu „Tajfuny"

Zachodni wiatr - Tajfuny

Powstała w 1972 roku grupa instrumentalna naśladująca słynny angielski The Shadows.  Bywałem na jej występach w Sopockim Non – Stopie lat sześćdziesiątych i siedemdziesiątych w czarno widzianych dzisiaj latach komuny. Non - Stop to takie miejsce gdzie całkiem niedrogo można było potańczyć przy muzyce słynnych ówczesnych polskich zespołów młodzieżowych jak Czerwone Gitary gdzie na wstęp stać było przeciętnego robotnika.
  Słuchałem "Tajfuny" na festiwalu Nastolatków w Gdańsku w 1966 roku na stadionie Lechii Gdańsk. Nagrywali z wielu znanymi piosenkarzami. Najpopularniejsze nagranie to chyba z Piotrem Szczepanikiem „Goniąc Kormorany”

Cliff Richard & The Shadows - Lucky Lips 1963

Zespół The Shadows  w piosence  Lucky Lips  z Clifem Richardem gwiazdą piosenki młodzieżowej lat sześdziesiątych

Goniąc kormorany – Piotr Szczepanik
Piotr Szczepanik z zespołem "Tajfuny" w nastrojowym przeboju lat sześdziesiątych.

Marusia – Maryla Rodowicz

Francuzi kochają Rosję i Rosjan  oraz ich kulturę , Dużo Polaków też ( ja do nich należę) Jest jednak problem bo rząd polski nam kochać co inne słowiańskie nie pozwala i nie broni naszej słowiańskości. Gotów nas zniemczyć alboi zamerykanizować.Załatwia na wizy do USA byśmy  wyjechali do teksasu i zniknął problem odpowiedzialności za bezrobocie w Polsce.
Wychwytuje to trafnie Maryla RODOWICZ  w swojej piosence.

Tamara  Miansarowa Pust Wsiegda Budiet Sonce

Piosenkarka radziecka z Ukrainy która wygrała Międzynarodowy Festiwal w Sopocie w 1963 roku tą piosenką. Od tego czasu stała się -w tym dla Polaków -jedną z najsłynniejszych gwiazd socjalistycznych . Piosenka czyż nie piękna : ALWAYS THE SUN

Wołga, Wołga – Bernard Ładysz

Rosyjska pieśń  z kultowej komedii radzieckiej z 1938 roku „Wołga, Wołga”, tu w wykonaniu polskiego piosenkarza operowy ( Bas – baryton ) .karierę rozpoczął po `1948 roku w Zespole Reprezentacyjnym Wojska Polskiego )

Szparka sekretarka – Maryla Rodowicz

Frywolna piosenka  o  sekretarce dbającej o swojego szefa w każdej dziedzinie życia. Tą piosenka Maryla Rodowicz rozświetlała ciemną noc stanu wojennego w 1982 roku

La danse des Canards (dosłownie: Kaczy taniec). –wyk  J.J. Lonel (Francja
Francuska piosenka ludowa (chociaż jej pierwsza wersja powstała w Niemczech). Bardzo popularna
w latach 70. i 80. Została przetłumaczona na około 140 języków. Do dziś od tamtych lat najlepiej sprzedający się singel we francji

La dance Des  Petit Chats –J.J .Lionel

Kolejna piosenka  wykonawcy „Kaczego tańca”  J.J.Lionela - która nie zrobiła takiej kariery a którą lubię.

Boys – Gdzie  moja wolność

Bardzo popularna piosenka discopolowego zespołu  z lat dziewięćdziesiątych XX wieku. Można jej posłuchać do dziś na TV Polo i TV Disco. Zespół nagrywa nowe piosenki ale ta jest hitem na dziesięciolecia. Ja patrząc na miniony okres transformacji też się zastanawiam GDZIE MOJA WOLNOŚĆ  OBIECANA

Opracował Edmund Bared Bartusiak
Golub - Dobrzyń 2 czerwca 2013 roku