Bydgoszcz. Politycy lewicy o poprawie życia rodzin

To samo sedno dzisiejszych czasów i polityki – wobec drożyzny i inflacji, która pochłania nasze dochody i oszczędności, trzymać rękę na pulsie warunków życia rodzin. To one stanowią podstawę programu lewicy zawartego w haśle „Bezpieczna rodzina”. Przypomnieli o tym na dzisiejszej konferencji prasowej poseł Krzysztof Gawkowski i współprzewodniczący bydgoskiej Nowej Lewicy Michał Wysocki i koordynatorka lewicy kobiet Anna Nawrocka.

Program przyjęty przez partię ponad rok temu, nadal nie traci nic na swojej aktualności, tylko do jego wdrożenia potrzeba wyborczego zwycięstwa na jesieni. Wówczas projekty ustaw, także te zalegającej już w sejmowej zamrażarce będą miały szanse na realizację.

15 maja przypada Międzynarodowy Dzień Rodzin, stąd dobra okazja, by znów przypomnieć czego domaga się lewica dla poprawy warunków życia rodzin. Rodzin rozumianych szeroko, także tych samotnych rodziców z dziećmi, rodzin jednopłciowych, rodzin osób niepełnosprawnych. Całkiem niedawno złożono w Sejmie obywatelski projekt ustawy o „Rencie wdowiej” – inicjatywy lewicy popartej ponad 200 tys. podpisów. Rozwiązania tam zaproponowane poprawiłyby warunki życia osób po śmierci współmałżonka.

Zdaniem lewicy dodatek w postaci 13. i 14. nie niweluje skutków inflacji. Potrzebne jest coroczne dwukrotne waloryzowanie rent i emerytów. Wśród postulatów znajduje się finansowanie z budżetu państwa procedury leczenia niepłodności in vitro. Zasiłek 500+ też powinien być rewaloryzowany od dwóch lat i sięgać obecnie 800 zł. Prawdą jest jednak, że nie przyspieszył on wzrostu demograficznego, natomiast lewica uważa, że stałoby się to za przyczyną wydłużenia urlopów macierzyńskich/tacierzyńskich, tworzenia więcej miejsc w placówkach opieki, w nowych żłobkach i przedszkolach w każdej gminie. Pozwoliłoby kobietom wrócić bezpiecznie do pracy zawodowej.

W kwestii dostępności rodzin do mieszkań propozycja lewicy obejmuje budowę z budżetu państwa, ale przez samorządy, tanich mieszkań pod wynajem.

Silne państwo, to państwo przyjazne wszystkich obywatelom, zapewniające im dostęp do rozwiniętych usług publicznych. Tymczasem pracownicy tej sfery gospodarki pracują na niskich płacach, co powoduje degradację takich zawodów jak nauczyciel, pielęgniarka, urzędnik. W programie „Bezpieczna rodzina” jest postulat podniesienia płac tych pracowników o 20 proc.

Na realizację czeka też postulat podniesienia z 4 tys. do 7 tys. zasiłku pogrzebowego i projekt emerytury za staż pracy.

Michał Wysocki zapowiedział, że 20 maja br. odbędzie się w Bydgoszczy marsz przeciw przemocy, zorganizowany przez działaczy Nowej Lewicy.

Zobacz relacje z konferencji prasowej:

Opr. nim, 15 maja 2023 r.