Grudziądz. 22 maja Kujawsko-Pomorski Okrągły Stół nt. Zdrowia Psychicznego Młodzieży

Przed trzema miesiącami Parlamentarny Zespół ds. Zdrowia Psychicznego Dzieci i Młodzieży zorganizował w siedzibie Sejmu prezentację raportu Fundacji GrowSpace na temat samobójstw wśród dzieci i młodzieży. Przerażające dane styczniowego raportu skłoniły do działania ponad 20 organizacji społecznych, przede wszystkim w zakresie prewencji i organizacji miejsc i środków pomocy zarówno dla dzieci, jaki rodziców. Zaczęto zbierać podpisy pod petycją do Ministerstwa Edukacji i Nauki oraz do Ministerstwa Zdrowia dot. wprowadzenia spójnego programu prewencji.

Potrzebna jest psychoedukacja, systemowe rozwiązania przeciwdziałające przemocy w szkole, nietolerancji, włączenie szkół i samorządów, ponad podziałami politycznymi, bo liczby są dramatyczne.

W 2022 roku zapisano w kraju ponad 2 tysiące prób samobójczych, z czego 150 skończyło się śmiercią. W stosunku do 2020 r. jest to wzrost o 150%. Najwięcej odnotowano prób samobójczych w województwie pomorskim (417) i śląskim (301), w województwie kujawsko-pomorskim – 48. Próby samobójcze podejmowali bardzo młodzi ludzie począwszy od 7 roku życia. Tymczasem dostępność do lekarzy jest mocno ograniczona. W placówkach NFZ oczekuje się na wizytę ok. 2 lat, a prywatna wizyta jest kosztowna. Wg badań do najczęstszych przyczyn prób samobójczych młodych ludzi należały problemy rodzinne, mobbing w środowisku szkolnym, a także zaburzenia psychiczne.

plakat okrągly stol   okraglystolgr

– Temat zdrowia psychicznego nie ma barw politycznych. Dbanie o nie powinno być ważne dla wszystkich stron sceny politycznej. Natomiast od wielu lat ten temat jest zaniedbywany przez rząd. Dlatego w wielu miejscach w Polsce organizujemy Lokalne Okrągłe Stoły Wokół Zdrowia Psychicznego Dzieci i Młodzieży – mówi współprzewodniczący Nowej Lewicy, wicemarszałek Sejmu Włodzimierz Czarzasty. Wyznaczono 15 miejscowości, w których zorganizowane będą w maju i czerwcu takie przedsięwzięcia. 22 maja odbędzie się debata w ramach Okrągłego Stołu w Grudziądzu, która przygotowują działacze Nowej Lewicy i Młodej Lewicy.

– Porozmawiamy z ekspertami i ekspertkami o prewencji suicydalnej (samobójczej) i potrzebnych zmianach systemowych, ale także przede wszystkim wysłuchamy głosu młodych osób, które na co dzień zmagają się z niewydolnym systemem psychiatrii dziecięcej – zapowiada organizator spotkania w Kujawsko-Pomorskiem, działacz Młodej Lewicy Mateusz Orzechowski.

Obowiązują zgłoszenia poprzez formularz: https://forms.office.com/e/fJQUfSq2DG

Młoda Lewica spodziewa się udziału członków pozostałych młodzieżówek lewicy z województwa, Młodzieżowej Rady Grudziądza, Sejmiku Młodzieżowego, przedstawicieli władz miasta i innych samorządów.

Wg zapewnień organizatorów w debacie uczestniczyć będą przedstawiciele wielu specjalistycznych organizacji, m.in. Fundacji GrowSpace, Porozumienia „Tak dla prewencji suicydalnej”, Fundacji Instytutu Przeciwdziałania Wykluczeniom z Torunia. Najważniejsze jest jednak wysłuchanie głosu młodych, wsparcie postulatu Młodej Lewicy – psycholog w każdej szkole!

Kujawsko-Pomorski Okrągły Stół wokół Zdrowia Psychicznego Dzieci i Młodzieży odbędzie się w Grudziądzu 22 maja (poniedziałek) na 1. piętrze restauracji Loft o godz. 11.oo.

Posłuchaj Mateusza Orzechowskiego podczas konferencji prasowej https://www.youtube.com/watch?v=_oDYMzYvMro

Opr. nim, 17 maja 2023 r.